Κεντρική σελίδαKεντρική α Επαγγέλματα Τροφίμων & Ποτών Το επάγγελμα του Kρεοπώλη

Το επάγγελμα του Kρεοπώλη

Ορισμός: Ο κρεοπώλης ασχολείται με την κοπή κρέατος και την πώλησή του στο καταναλωτικό κοινό.

Περιγραφή: Ο κρεοπώλης επεξεργάζεται το κρέας ώστε να το φέρει σε κατάλληλη προς πώληση μορφή ενώ πολλές φορές ασχολείται και με την επιλογή και αγορά κρέατος από χονδρέμπορους.
Κατά την διάρκεια της εργασίας του στο κρεοπωλείο ασχολείται με την μεταφορά του κρέατος από το ψυγείο στον πάγκο εργασίας, την αφαίρεση του κόκαλου από το κρέας (ξεκοκάλισμα), την αφαίρεση του λίπους από το χοιρινό κρέας (ξελάρδιασμα) και τέλος τον τεμαχισμό του κρέατος.
Στη συνέχεια ζυγίζει και τιμολογεί την ποσότητα που επιθυμεί να αγοράσει ο πελάτης και πραγματοποιεί την πώληση.
Στην εργασία του χρησιμοποιεί μαχαίρια, μπαλτάδες και τσατίρια, μασάτια για το ακόνισμα των μαχαιριών, μηχανή κιμά, σουβλακομηχανή, ψυγεία και καταψύκτες για την διατήρηση και αποθήκευση του κρέατος, ζυγαριές και ταμειακές μηχανές.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η αποφοίτηση από τη σχολή και η επιτυχία στις εξετάσεις που επίσης πραγματοποιούνται στην ίδια σχολή για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Νομοθετική κατοχύρωση: Το επάγγελμα κατοχυρώνεται νομοθετικά από το Π.Δ. 468/90.

Εκπαίδευση: Η εισαγωγή στην σχολή κρεοπωλών του Υπουργείου Γεωργίας εξασφαλίζει μετά από τρίμηνη παρακολούθηση πτυχίο κρεοπώλη. Για την εισαγωγή σε αυτή η μόνη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη απολυτηρίου γυμνασίου (για γεννηθέντες μετά το 1969).

Σπουδαιότητα: Ο κρεοπώλης οφείλει να είναι συνεπής, ήρεμος και ευγενικός κατά την επαφή του με τους πελάτες.
Η άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί μυϊκή δύναμη για τη μεταφορά του κρέατος, επιδεξιότητα για τον χειρισμό και την επεξεργασία του και τέλος υπολογιστική ικανότητα.

Μέλλον: Καθώς οι ανάγκες της αγοράς κρέατος δείχνουν να ικανοποιούνται από τον υπάρχοντα πληθυσμό των κρεοπωλών, οι προοπτικές απασχόλησης στο επάγγελμα διαφαίνονται ουδέτερες.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο κρεοπώλης μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε κρεοπωλεία, super market, ξενοδοχεία, εστιατόρια, Λέσχες, Εστίες, νοσοκομεία ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας το δικό του κρεοπωλείο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο κρεοπώλης επιτελεί χειρωνακτική εργασία η οποία απαιτεί ορθοστασία και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο ατομικά. Έρχεται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες και το ωράριο εργασίας του είναι το ωράριο που ισχύει για τα καταστήματα με τις καθορισμένες υπερωρίες κατά τις εορταστικές περιόδους. Οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες για να επισκεφθεί κτηνοτροφικές μονάδες, σταύλους, σφαγεία, εργαστήρια, βιομηχανίες.
Ο χώρος εργασίας του είτε είναι το κατάστημα είτε άλλος, είναι κλειστός και οφείλει να πληροί τις προκαθορισμένες συνθήκες υγιεινής που καθορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Η εργασία είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη λόγω της συνεχούς έκθεσης στις θερμοκρασίες των ψυγείων, το βάρος των κρεάτων και τη χρήση των εργαλείων για την κοπή του κρέατος.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κρεοπωλών έχει συντάξει έναν δεοντολογικό κώδικα που ακολουθείται από τα μέλη του.
Visitors:
Site Meter
Hits:
Online Visitors